top of page

FAQ's voor Lori's

Omdat Lori’s helemaal niet te vergelijken zijn met andere gaaien, en er ook wel eens vragen over Lori’s komen heeft Mirella Walman een compilatie gemaakt van verschillende topic’s.
 

Inhoud door Ishan Braekman

 

Zijn chops ook haalbaar voor een lori?

Of is pureren dan toch beter en fijner? 

 

Lori van de blauwe bergen is in hoofdzaak nectarivoor. 

De chops die je op deze site vindt zijn niet echt bedoeld voor vogels die in hoofdzaak nectarivoor zijn. 

Beperkt zijn ze ook graanivoor, maar droge zaadmengeling is af te raden. Daar is hun spijsvertering niet voor gemaakt. Wekelijks een lepeltje gekiemde zaden is prima en kunnen ze ook gebruiken. 

De meeste papegaaien-soorten doen het niet goed op te suikerrijke voeding. Lori's hebben juist wel snelle suikers nodig. Het kan absoluut geen kwaad om ook wat groenten en kruiden toe te voegen aan hun dieet, maar hoofdzaak voor lori zijn de snelle suikers. 

Je kan een chop maken die bestaat voor 90% uit fruit en de rest aanvullen met groenten en kruiden maar dat gaat een smeerboeltje worden. Het pureren en ze het laten oplikken is interessanter voor hen. Je zou ook kebabs kunnen maken. Alles op een RVS spiesje rijgen. 

Verder vind ik het wel interessant om geregeld af te wisselen tussen merken, de bestanddelen zijn toch zeer wisselend. Nekton is favoriet en verder heb je nog psittacus om variatie aan te brengen. Insecten zijn ook vrij cruciaal in het dieet van de meeste lori's. Of gemalen stuifmeelkorrels toevoegen aan de pap. 

Verdiep je ook eens in eetbare bloemen voor vogels en plant wat in je eigen tuin (of die van familie en vrienden). Vers vinden lori's het heerlijk om hun tong erin te steken en de bloem te crushen. Hun favoriete bloem is bottlebrush en hibiscus. Een onthoofde zonnebloem in de herfst is erg leuk voor hen om de pitjes eruit te slopen. Vetten, fruit te hoog in vitamine C en ijzerrijke voeding vermijden. 

 

Wij hebben een lori papegaai (binnen) die naast pap ook vers fruit eet. Nu is zijn ontlasting heel dun, is dat normaal? 

 

Vergelijk de ontlasting van een lori vooral niet met die van een ander soort kromsnavel. Ze hebben een compleet ander dieet, spijsvertering-stelsel (ingesteld op enkelvoudige suikers) en dus ook ontlasting. 

Heel concreet: de ontlasting van de andere vogels is: 's morgens (eerste ontlasting) behoorlijk nat, kan ook ruikend zijn. Voor de rest van de dag omlaag vallend, niet ruikend. Zwart stukje ergens in het midden (ontlasting) en daaromheen wit (urine). 

Een lori schijt niet omlaag, maar eerder horizontaal en eigenlijk altijd zoet ruikend. Maar ook erg kleverig. Bij een lori is het altijd een brij, zoals ze brij eten: plakkerig en zichzelf netjes willen houden: schieten ze het weg. Lori-dry heeft weinig invloed op de ontlasting. Kan absoluut geen kwaad om het te geven. Maar ik gaf het enkel in de warme zomermaanden als pap snel bedierf. 

(lori)Pellets zijn gewoon brol. Houd het zoals de natuur het bedoeld heeft: voornamelijk dus enkelvoudige suikers. In gevangenschap zijn de meeste lori-poeders aan te lengen met water tot een papje zeer goede merken. Hier kan je ook mee variëren: variatie kan tenslotte nooit kwaad. 

  • Kies eens voor Nekton, Aves, Avian, Orlux, Psittacus, enz. en wissel af. 

  • Je kan verder de pap pimpen met appeldiksap, fruitknijpflesjes, bijenpollen, spirulina en nog veel meer. 

  • Geef lori's ook 2 maaltijden op een dag. 1x verse pap of lori-dry (bij warm weer) en 1 maaltijd vers fruit. 

  • Citrusfruit of ander fruit rijk aan vitamine C dien je te vermijden voor deze soort. 

  • Ook vette fruitsoorten zoals banaan, houd je best beperkt. Het zijn echt de suikers die ze nodig hebben. 

  • Verder is het een goed idee om geregeld dierlijke eiwitten aan te bieden in de vorm van insecten. 

  • Verder eten ze ook heel graag verse bloemen, best laten knagen en ook beperkt gekiemde zaden mag zeker niet ontbreken in het dieet. 

 

Verder foerageren ze ook graag, maar wordt niet vaak aangeboden voor lori's. Je kan gerust een foerageerwieltje aanbieden en deze opvullen met

papiersnippers en er lori-dry doorheen vullen. Ook honing uit de raat weten ze te appreciëren. Hoe dan ook vergelijk nooit de ontlasting van een lori met de ontlasting van een compleet andere soort. Vind je het vervelend, begrijp ik al te best. Maar het is eigen aan de soort. Dek de achterkant van de kooi af met een doek die je geregeld in de wasmachine gooit. Dat bespaart je al vuile muren aan die kant en het wast gemakkelijk uit in de wasmachine. Leg vooraan en rondom kranten op de grond. Die hoef je maar bijeen te rapen en te vervangen. Zo hoef je de vloer niet te schrobben. Voor de tralies is een stoomreiniger zeker de moeite om te overwegen om de plakkerige lori-ontlasting eraf te krijgen.

Inhoud door Ishan Braekman

Klik hier voor de VOEDINGSWIJZER voor Lori's

bottom of page