Topic in de kijker
Actieve houtskool door Lotte
​
Actieve houtskool wordt bij mens en dier wel eens gegeven wanneer er sprake is van een intoxicatie waarbij de giftige stof is ingenomen.
Het zomaar innemen is echter geen goed idee. Omdat de actieve kool zich niet enkel aan de moleculen van de stof die je geabsorbeerd wilt hebben bindt maar, ook aan de goede voedingstoffen.
Ook dien je meer vocht tot je te nemen gezien uitdroging een neveneffect is.
Bij vogels is het minder bekend. Er zijn er minder wetenschappelijk onderzochte artikelen beschikbaar.
Om deze redenen raden wij aan actieve houtskool niet zomaar bij te voeren.
Bij ervaren vogelartsen wordt het onder begeleiding van vocht infuus en nodige andere medicatie toegediend.
​
Conclusie: Laat dit goedje in de medicijnkast staan waar het enkel in geval van nood kan worden toegediend.
Foerageren door Mandy Jochems
​​
Wat is foerageren? Foerageren is het zoeken, vliegen, klimmen, vinden, bekijken, vastpakken, kraken en opeten van voedsel.
Wist je dat een papegaai of parkiet in de vrije natuur hier zo’n 70% (5 tot 8 uur per dag) van zijn dag aan besteed?
Ze zijn daarmee medeverantwoordelijk voor de verspreiding van zaden van o.a. bomen en planten.
Denk maar eens aan de rommel die ze elke dag weer achterlaten op de grond.
Papegaaien en parkieten in de woonkamer krijgen vaak een bakje voedsel aangeboden, hier hoeven ze geen enkele moeite voor te doen.
Je kunt je dus voorstellen dat dit erg saai is voor een papegaai of parkiet.
Het verstoppen of op verschillende plekken aanbieden van bv. zadenmix, maakt het voor de vogel in kwestie meteen een stuk uitdagender.
Foerageren draagt bij aan een gezonde en fitte vogel. Denk o.a. aan het verlagen van stress, uitdagen van het natuurlijk denkvermogen/intelligentie en het voorkomen of oplossen van ongewenst gedrag.
Low Budget door Mandy Jochems
​
Hoe geef je met weinig geld je kromsnavel(s) toch een gezond en gevarieerd dieet? Niet iedereen heeft hetzelfde te besteden, toch zijn er veel mogelijkheden om gezonde voeding voor je kromsnavel betaalbaar te houden. Denk maar aan het gebruiken van snijafval, groenten halen op de markt, etc.
​
Nog een aantal tips op een rijtje:
-
Pluk mooie dingen uit de natuur zoals: kruiden, bloemen, paardenbloemen, wilde kamille, madeliefjes, hibiscus, rozenbottels, vlierbessen, lijsterbessen, bramen, brandnetels. Ook qua verrijking is er in de natuur een hoop te vinden zoals: takken van fruitbomen, hazelaar, wilg en bamboe.
-
Bramen, lijsterbessen, vlierbessen of rozenbottels kan je ook invriezen. Zo kan je vogel hier het hele jaar door van genieten.
-
Heb je ruimte over in je tuin of op je balkon? Start met een moestuintje! Het zelf kweken van je kruiden, groenten of fruit is goed betaalbaar en ook nog eens een leuke bezigheid! Strooi je zadenmix eens uit over een stukje wat over is in de tuin! Deze plantjes zijn eetbaar voor je kromsnavel!
-
Koop je groenten op de markt, bij de Turkse/Poolse supermarkt, ga eens langs bij de boer.
-
Too good to go boxen af te halen bij de supermarkt. De boxen zijn vaak heel betaalbaar en zitten vol met groenten en fruit.
-
Gebruik snijafval en verwerk dit in je chop. Denk hierbij aan: kroontjes van aardbeien, wortelloof, pitten van een papaja, pitten van een meloen, stengels van peterselie, blad van een bloemkool, de stam en het blad van broccoli, blad van radijsjes, blad van bietjes, pulp van uitgeperste sinaasappels, prut van je kruidenthee (kamille of bv hibiscus).
-
Begin met kiemen! Het kiemen van bijvoorbeeld kikkererwten, kiemzaden of linzen is super gezond en is echt heel goedkoop. Vaak doe je heel lang met een zak van 500 gram of een kilo.
-
Heb je wat rauwe groenten over? Is er geen bestemming voor? Rijg dit aan een spies en hang het in de kooi. Zo heeft je kromsnavel hier veel plezier van en je hoeft niks weg te gooien!
Omega 3 door Lotte
​
Omega 3 is een veel voorkomende aangeraden olie om aan je dier te geven. Echter is het belangrijk om hierbij stil te staan bij de belasting die de vis variant op onze planeet heeft. Er moeten namelijk onwijs veel vissen gevangen worden voor een liter olie.
Wil je nu milieu bewust omega 3 voeren ga dan voor o.a. noten, bladgroente en lijnzaad.
Plantaardige alternatieven die rijk zijn aan ALA. Deze ALA kunnen door het vogellichaam worden omgezet naar omega 3.
Een paar voorbeelden die rijk zijn aan ALA vindt je hieronder.
-
Groente: postelein, veldsla en spruiten, groene kool, spinazie.
-
Peulvruchten: kiemgroente en sperziebonen.
-
Fruit: Papaja
Weggevlogen vogel door Mandy Jochems
​
​In het voorjaar en in de zomer gaan we weer meer naar buiten! Onze papegaaien/ parkieten nemen we vaak gezellig mee. Dit is DE periode waarin veel vogels wegvliegen of kwijtraken. Uiteraard is de eerste preventieve stap een tuigje, of andere voorzorgsmaatregelen. Mocht het toch gebeuren dat je je vogel kwijt raakt? Hoe pak je het dan op de juiste manier aan om je vogel zo snel mogelijk weer terug te vinden? Echt alleen tips wat te doen NADAT je vogel is weggevlogen!
​
De belangrijkste punten op een rijtje
​
-
Zet je papegaai of parkiet zsm op Amivedi ! Dit vergroot de kans om je vogel, mocht hij of zij gevonden worden aan jou te koppelen. In België kan je contact opnemen met: Nally's Papegaaienopvang of een melding maken bij BinnenBeest.be. Mocht je in een overgangsgebied/ grensgebied wonen van Amivedi (Nederland/België), houd er dan rekening mee dat je vogel ergens anders als gevonden kan worden aangemeld!
-
Post nooit je ring nummer op Facebook en geef dit aan niemand! Zo zorg je ervoor, mocht hij of zij gevonden worden dat je kunt bewijzen dat dit daadwerkelijk jouw vogel is. Mocht je vogel ook een gechipt zijn, dan is dat helemaal super! LET OP: zorg dat de juiste gegevens in de databank geregistreerd staan! Er is snel te checken op: www.chipnummer.nl in welke database je vogel staat geregistreerd. Mochten de gegevens niet kloppen, dan kan je deze nog snel aanpassen in de desbetreffende database.
-
Ga zsm zoeken in de wijk of buurt waar hij of zij weggevlogen is. Mocht je thuis hebben geoefend met recall training? Pas dit dan toe en blijf zo rustig mogelijk. Je vogel merkt het als je in paniek bent en komt dan vaak niet naar je toe. Beloon en prijs je vogel als hij of zij naar je toe komt.
-
Roep de naam van je vogel (of maak een geluid waaraan je vogel je herkent) en zoek eerst goed dichtbij huis of de plek waar je je vogel het laatst gezien hebt. Vaak gaat een vogel, die net weggevlogen is niet ver van huis en is zoeken in schuurtjes, onder afdakjes of in eigen tuin een goed begin.
-
Neem de voerbak mee of iets lekkers.
-
Neem een boxje/ telefoon mee waarop je opgenomen geluid van je eigen vogel of zijn of haar maatje, af kunt spelen.
-
Zet de kooi, Java boom, speelgoed, een bak met eten en zijn of haar maatje buiten. Dit kan ervoor zorgen dat je vogel terug komt.
-
Vraag hulp! Hoe meer mensen zoeken, hoe groter het gebied is waar er naar hem of haar wordt gezocht. Hoe groter de kans dat je vogel gevonden wordt. Probeer gestructureerd te zoeken, vink af waar je geweest bent.
-
Verspreid flyers en gooi ze overal in de brievenbus, plak ze op lantaarnpalen, hang ze in de supermarkt, in bushokjes, breng ze naar dierenartsen, het asiel en de vogelopvang in de buurt. Vink ook nu weer af waar je flyers al hangen of bezorgd zijn.
-
Bel de vogelopvang, het asiel, dierenambulance, plaatselijke dierenwinkels, geef een duidelijke beschrijving en de naam van je vogel. Zorg dat het bekend is dat je hem of haar zoekt en laat je gegevens achter. Bel zelf ook regelmatig om te vragen of je vogel gevonden is.
-
Post informatie over je vogel en waar je te bereiken bent op social media! Denk hierbij aan: buurtgroepen op Facebook, papegaaien/ parkieten groepen op Facebook, de nextdoor app, de buurt preventie, actieve buurtgroepen in je stad of dorp.
-
Houd verkoopgroepen/marktplaats in de gaten, helaas weten veel mensen dat een papegaai of parkiet veel geld waard kan zijn.
-
Zoek, als je vogel al een nacht weg is direct bij zonsopgang tot zonsondergang. Een papegaai of parkiet zoekt als het donker wordt een veilig plekje en maakt geen geluid meer. Het heeft dus ook geen zin meer om te zoeken.
-
Zit je vogel hoog in een boom? Ga niet direct onder de boom staan, maar neem afstand, het dalen van grote hoogte is vaak lastig voor je vogel. Bel de brandweer als het niet anders gaat, dit is gratis!
-
Is je vogel door iemand ergens gezien? Ga er direct heen om daar te zoeken! Wees niet verbaasd als je vogel ver weg wordt gespot. Wilde vogels zoals eksters en kraaien kunnen je papegaai of parkiet opjagen. Mocht je een tip van iemand krijgen, vraag dan ook altijd om een foto. Vaak worden er veel zicht meldingen gedaan en je wilt geen tijd verliezen aan het zoeken naar de verkeerde vogel! Spreek ook af wat te doen, mocht hij of zij gespot zijn. Vraag bijvoorbeeld om te wachten tot je er bent. Vaak willen mensen, goed bedoeld al van alles proberen om je vogel te helpen met als gevolg dat hij of zij bang wordt en wegvliegt.
-
Al een tijdje niks meer gehoord of vernomen? Ga dan zoeken in de juiste windrichting.
-
Na al deze stappen heb je je vogel gevonden? Is hij of zij ernstig verzwakt? Zorg dan meteen voor water en eten. Kijk eerst of je vogel zelf kan of wil eten. Begin met kleine hoeveelheden. Zo niet, ga zsm naar een goede VA en laat je vogel nakijken. Ook als er op het eerste gezicht niks aan je vogel te zien is, laat hem of haar toch nakijken bij een goede VA.
-
Nazorg: je papegaai/ parkiet is weer thuis? Verwacht niet direct te veel van je vogel. Hij of zij heeft veel meegemaakt en heeft tijd nodig om alles te verwerken. Zorg voor een vertrouwde omgeving en heb geduld!
-
Zorg, nadat je vogel gevonden is, dat dit zsm wordt gemeld bij Amivedi en andere instanties waar je je vogel als vermist hebt aangemeld. Haal de flyers buiten en op andere plaatsen weg. Reageer, voor zover mogelijk op de posts die je hebt geplaatst op social media dat je vogel weer terecht is. Zo zorg je ervoor, dat er niet onnodig gezocht/uitgekeken blijft worden naar een reeds gevonden vogel. Je vergroot hiermee de kans dat andere vermiste vogels eerder gevonden kunnen worden
Zitstokken door Mandy Jochems
​
Alle belangrijkste punten op een rijtje:
-
Bied verschillende maten zitstokken aan, verschillend in dikte. Dit zodat de drukverdeling op de pootjes niet steeds hetzelfde is (zowel voor de huid als de gewrichten).
-
Bied verschillende materialen aan, denk hierbij ook aan takken uit de natuur. Takken van fruitbomen (kers, peer, appel), wilgentakken, esdoorn etc. Ook zat mooie stokken te vinden in de winkels: zitstokken van Java hout, teak, sekelbos (vaak gebruikt voor op de bbq of in de houtoven en te koop in pakketen).
-
Gebruik liever geen slijtstokken. Dit kan door herhaaldelijk schuren de pootjes van je vogel beschadigen. De nagels worden hierdoor eigenlijk amper afgesleten. Geef je vogel ook regelmatig wat vettige dingen te eten. Ze smeren hun snavel af aan de zitstokken en automatisch verzorgen ze hiermee hun pootjes!
-
De meeste vogels slapen zo’n 12 tot 14 uur op een vaste plek. Ze zitten zo dus best lang op dezelfde stok. Het regelmatig omdraaien of omwisselen van de slaap stok is dus erg belangrijk.
-
Het is evengoed belangrijk om niet alleen horizontale takken en stokken te geven, maar ook een aantal omhoog-lopende, mag zelfs vrij verticaal zijn.