Frequently Asked Question
Kan ik gedroogd fruit en rozijnen geven aan mijn vogels ?
​
Let op voor gedroogd en gezwaveld fruit !!​
​
Gedroogd fruit en rozijnen zijn bij veel mensen geliefd als traktatie voor onze gevleugelde vrienden. Echter, niet iedereen realiseert zich dat deze gezwaveld kunnen zijn. Deze kunnen milde tot matige reacties veroorzaken bij papegaaien en parkieten. Hoewel het niet levensbedreigend is, kan het ongemak en kortstondige gezondheidsproblemen veroorzaken bij gevoelige individuen.
Om ervoor te zorgen dat je jouw vogels de best mogelijke voeding geeft, is het belangrijk om de verpakkingen van gedroogd fruit goed te controleren op gezwavelde varianten. Hier zijn enkele tips om gezwaveld fruit te herkennen op basis van benamingen en E-nummers:
​
-
Benamingen: Let op termen als "gezwaveld", "met zwavel behandeld" of "sulfiet toegevoegd". Deze indicatoren geven aan dat het fruit een zwavelbehandeling heeft ondergaan.
-
E-nummers: Sulfiet wordt vaak aangeduid met E-nummers, zoals E220 tot E228. Controleer de ingrediëntenlijst op deze codes om te zien of sulfiet aanwezig is.
​
We willen benadrukken dat we geen paniek willen zaaien. In veel gevallen reageren papegaaien en parkieten mild en slechts tijdelijk op gezwaveld fruit. Toch is het belangrijk om bewust te zijn van wat we onze gevleugelde vrienden voeren en liefst te kiezen voor ongezwavelde alternatieven.
Ga er ook niet van uit dat jouw geliefde dierenwinkel ongezwaveld fruit verkoopt. Bij twijfel vraag je dit na, zij dienen je correcte informatie te verschaffen.
Bij aankoop in supermarkt, kan je meteen zelf controleren wat de toevoegingen zijn (verplicht vermeld op de verpakking).
​
Stimuleert hennepzaad de hormonen ?
Hennepzaad stimuleert de hormonen niet, dit is een misvatting.
​
Hennepzaad bevat plantaardige eiwitten die voor het lichaam erg lijken op dierlijke eiwitten.
Het is dus een bron van eiwitten, en een ineens proteine rijk dieet, geeft het signaal aan de vogels dat voeding in overschot aanwezig is, en dat is voor hun het signaal te gaan kweken.
In voeding bij vogels die seizoensgebonden gevoerd worden, die dan ineens in de lente, bakken met proteïnes voorgeschoteld krijgen, zal dit effect er zijn.
Vogels die het jaar rond variatie krijgen en dus daarmee het jaar rond proteïnes eten, zij het peulen, zij het hennepzaad, zij het meelwormen of krachtvoer, zij zullen niet hormonaal worden van proteïnes in het dieet.
Dat verhaal gaat alleen op wanneer je seizoens gebonden voert.
En om dus duidelijk te maken, dat het de proteines zijn die vogels aanzetten tot kweken, en niet hennepzaad of een specifiek item.
Er is niks in voeding wat ineens de hormoonaanmaak zal boosten, enkel soya producten kunnen een onbalans veroorzaken, maar dit is weer een totaal ander verhaal.
De angst dat bepaalde voeding vogels die niet seizoens gebonden gevoerd worden broeds of hormonaal maakt is fabel.
Lichturen spelen daar bij veel vogels een veel grotere rol in, en het is weer langer licht, en is dit de periode dat elke vogel, ongeacht zijn dieet, altijd wat broedser of prikkelbaarder is.
​
Kan grote hoeveelheid voeding een trigger zijn om hormonaal te worden ?
​
Nee, maar het is dubbel.
Grote hoeveelheden voeding werken niet per definitie hormonaal gedrag in de hand.
Maar gaat een vogel wisselen van dieet (door een groep als de onze, of een nieuwe eigenaar) of gaat de eigenaar ineens stevig aan de slag met peulen kiemen, of gaat een vogel ineens heel rijk eiwitten aangeboden krijgen ten opzichte van eerder, kan dit zeker een hormonale reactie opwekken.
Maar deze opspeling zal afzwakken na de eerste periode, en word de vogel consistent gevoerd zal het jaar daarop dat hormonale er amper zijn.
Regelmaat en consistentie zijn dus de sleutel.
Een overvloed aan voeding veroorzaakt vooral kieskeurigheid, en als bijvoorbeeld, die kieskeurigheid zich vestigt op alle peulen (dus proteine) kan dit ook zeker effect hebben.
​
Mag mijn vogel paddenstoelen eten ?
Ja, alle paddenstoelen die geschikt zijn voor menselijke consumptie​
Het idee dat een papegaai extreem gevoelig is voor schimmels en om die reden dus paddenstoelen niet mag hebben is onjuist.
In de lucht dwarrelen eindeloos veel schimmelsporen, en vele voeding zoals noten, zaden, groentes en fruit bevatten ook schimmel sporen. Er zijn maar enkele soorten schimmels die gevaarlijk zijn voor een vogel, paddenstoelen behoren daar niet toe. Het zijn juist een bron van B vitamines, en wanneer je ze even in zonlicht zet, kunnen ze vitamine D2 aanmaken, Vitamine D is van belang voor de opname van mineralen.
​
Mag mijn vogel rauwe bonen eten ?
Ja, maar wel bepaalde soorten
Bonen is een nogal breed begrip, en wij verdelen deze onder in een aantal groepen zoals, De grote bonen, Erwten, Linzen, peulen en kleine bonen.
Onder de grote bonen verstaan wij bonen zoals Lima, Bruine, Witte, Black eyed, Kidney en dergelijke bonen, dit zijn bonen die grote hoeveelheden lectine bevatten, de desbetreffende lectine variant is in grote hoeveelheid giftig, en deze grote soorten zijn hier zo rijk in, dat er zelfs waarschuwingen zijn voor mensen om deze niet rauw te eten. zou je dit soort bonen willen voeren zou je deze 24 uur moeten weken, en daarna 3-4 uur moeten koken, wil je deze gifstoffen ontbinden. Op dat moment is er niks meer over van voedingswaarde, en om die reden raden wij dus af deze grote varianten te geven.
De kleine boon soorten verstaan wij de Mung boon, Adzuki boon en kikkererwt (dit is officieel een boon) deze zijn rauw te geven, maar moeten voor het voeren wel gekiemd worden, dit ontbind de lectines, en maakt de bonen voedzamer en rijker in voeding, tevens zijn ze dan beter verteerbaar.
Linzen, peulen en erwten, denk dus aan sperzieboon, erwten, sugarsnaps, linzen of kapucijners, zijn allemaal rauw te voeren in een gevarieerd dieet, deze bevatten amper tot geen schadelijke lectines. let wel, belangrijk is nooit te veel van 1 dingen te geven, dit geld voor bonen net zo goed als dat het voor alle andere voedingsmiddelen geld.
​
Mag mijn vogel pinda hebben ?
Nee
Een vogel zal echt niet acuut dood gaan of direct iets oplopen van een pinda, het nadeel van pinda’s is dat de dop waar ze in zitten, sporen van een schimmel kan bevatten die Aspergillose veroorzaakt, tevens geeft deze schimmel een gifstof af die in de noot eindigt, en ook dit kan voor vergiftiging zorgen. Om die reden, raden wij pinda, en ook alles wat pinda bevat af.
​
Mag ik iets bereiden of bakken voor mijn vogel ?
​
Het mag maar wij stimuleren dit niet en willen het ook niet promoten​
De reden hiervan is, wanneer we voeding gaan verhitten, zeker door te bakken of braden, we de samenstelling van de voeding veranderen, maar we ook veel van de cruciale en belangrijke voedingsstoffen kapot maken. wij zien hier in dus weinig voordeel, en dat wat gebakken kan, zal ook rauw kunnen, dus waarom het dan kapot bakken? Op gematigde temperaturen kun je nog wel wat, dit zal de voeding ook wat meer in stand houden, maar alsnog blijft de vraag dan over, waarom?
​
Mag ik olie toevoegen aan een dieet ?
​
Ja dit mag maar niet alle olie is zo maar goed
Vrijwel alle plantaardige olie word bij de productie verhit tot een punt waar het gifstoffen ontwikkeld en de goede dingen er uit zijn. De meest gebruikte oliën zijn Palmolie, Kokosolie, en sommige noten of zaden oliën. Belangrijk is ten alle tijden koud geperste organische olie te kopen, dan weet je zeker dat dit onbehandelde en onverhitte olie is.
Palm olie is momenteel een hele hype, omdat dit erg caroteen rijk is, word dit veel aangeraden door vogel artsen. Palmolie is alleen helemaal niet zo goed. Wanneer het verhit is geweest is het een zware kanker verwekker, en het bevat best veel verzadigde vetten, op gebied van voedingswaarde valt het ook tegen. Tevens is onbewerkte palm olie zeer verontreinigd, omdat het in omstandigheden geperst word die oprecht vies te noemen zijn, hier zouden wij als we het zien liever niet eens komen zo vies.
Kokos olie is eigenlijk 1 van de weinige plantaardige oliën die je kunt voeren zonder schrik of nadelen. Naast dat het een bron van belangrijke middel-lange vetketens is die snel energie leveren zonder het risico op vervetting, en zelfs het lichaam aanzetten vet te verbranden, en heeft het ook nog eens een antibacteriële en antifungale werking, het word bij verhitting niet giftig, en de vogels zijn er ook nog eens gek op.
Naast deze 2 zijn er ook nog oliën zoals lijnzaad olie, of noten olie, mijn ervaring hiermee is alleen dat deze vaak geen duidelijkheid geven in hoe ze geproduceerd zijn en koudgeperst bijna niet te vinden.
Let wel, gebruik olie met mate, elke soort en elk formaat heeft zo zijn eigen vet behoefte, houd hier dus rekening mee. Wanneer je een forse gemengde chop maakt, laten we zeggen 500gr-1000gr, dan is een 1-2 theelepel(s) olie een goede maatstaaf. Sommige soorten iets meer, sommige iets minder, dit is aan de verzorger zelf om zijn soort daarin te kennen. Een Ara zou er dagelijks wat meer van mogen, maar een Rose kaketoe zou ik het wat minder geven (om een voorbeeld te stellen)
Maak je per bakje de voeding klaar dan is een theelepel veel te veel, dus houd met dit soort zaken rekening wanneer je olie gebruikt.
​
Mag mijn vogel familie van de nachtschade eten ?​
Ja
Er zijn voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld Aubergine, gewone aardappel of tomaat, die we afraden om te voeren, omdat deze 3 voorbeelden enorm rijk zijn in een gifstof die normaal vooral in de plant word aangetroffen, maar bij deze 3 dus ook in het eetbare deel. Maar om met die reden de hele nachtschade familie af te schrijven is onjuist, de nachtschade familie omvat enorm veel, en zo bijvoorbeeld ook pepers en paprika’s, deze bevatten dat stofje met name in de plant delen, en dus is de vrucht zelf prima te voeren. Het is dus zonde om allerlei voeding niet te geven omdat het tot een bepaalde familie hoort. Bekijk het per item, en niet per hele planten groep.
​
Welke pellets worden er aangeraden ?​
Geen, wij adviseren liever geen bewerkte voeding
Naast dat pellets enorm over bewerkt zijn tijdens hun productie, is er ook geen enkele fabrikant die eerlijk is over wat er in hun pellet zit, dit roept natuurlijk al vragen op. Verder leert de ervaring dat de meeste of eigenlijk alle pellet fabrikanten, veel pinda en soya gebruiken als vul middelen, en verder om kosten te drukken, goedkope vullers gebruiken zoals zonnebloempit of mais.
Tevens is het zo dat Omega vetzuren het productie proces niet overleven gezien dit erg fragiele voedingsstoffen zijn, juist terwijl deze stoffen zo belangrijk zijn voor mentale gesteldheid, hart en vaten, zenuwstelsel en gemoedstoestand. Het bizar is dat dit niet te vinden is in een pellet die sommige een compleet dieet durven te noemen.
Verder gebruiken ze vaak palm of zonnebloem olie, beide giftig door de gebruikte productie processen, en zijn ze niet eerlijk over hun productie. Er zijn pellet merken die roepen dat hun pellet koud geperst is. En dit klopt ook wel, alleen is voor het koud persen alsnog alles extreem verhit geweest. Pellets bieden dus vooral veel chemische en slechte dingen, maar verder niks meer dan je met een gevarieerd en gezond dieet bereiken kan.
Er is 1 pellet fabrikant die eerlijk is hierover en deze verkopen hun pellets ook als supplement en variatie, en niet als compleet dieet of basis.
​
Mijn vogel voelt zich niet goed, wat kan ik doen ?​
Wij geven daarover geen antwoorden
​
Het komt nog wel eens voor dat mensen iets constateren bij hun vogel, en ze dit dan op het forum komen vragen.
Wij proberen een informatie bron voor voeding te zijn maar we zijn geen vogel artsen, hebben geen medische kennis of ervaring, en wij willen ons ook niet mengen in de behandeling van een zieke vogel. Dit soort vragen kennen maar 1 plek, en dat is een vogel arts.
​
Mag mijn vogel dierlijke proteine ?​
Jazeker, sterker nog, het is een cruciaal deel van het dieet
​
Papegaaien eten in het wild vaak genoeg eens een reptiel, groot insect, larve en zelfs zijn er kaketoes en lori’s gezien die kadavers aan vreten. Dus nodig hebben ze het zeker. Maar wel met mate en belangrijk is net zoals met de groente om hier wat variatie in te hebben.
Veel mensen grijpen vaak naar ei voer of gekookt ei, maar deze zijn enorm cholesterol verhogend, en een papegaai elke week een ei geven ook weer niet goed is. Denk dus eens aan een stukje gekookte kip, rund, vis of gevriesdroogde insecten. Alsnog geldt, wel met mate, het zijn geen carnivoren en het komt in het wild opportunistisch voor, zo moet het dus ook gevoerd worden.
​
Word mijn vogel hormonaal van gekiemde voeding ?​
Nee, dit is een fabel en is alleen van toepassing wanneer je zoals kwekers seizoengebonden voert
In de natuur is de toename van proteïne in het dieet, het signaal voor vogels dat het broedseizoen er aan komt. Wanneer je dus seizoensgebonden voert, is de broedsheid van vogels te sturen door ze grote periodes vooral heel arm in proteïnes te voeren, en dan in het voorjaar dmv krachtvoer, kiemen en peulen dat weer toe te laten nemen. Door die toename in proteïne zullen de vogels naast nesten.
Vogels die het jaar rond, een gevarieerd en compleet dieet aangeboden krijgen, zullen dit effect niet hebben. Stap je net over van een heel erg eenzijdig dieet, of pellet dieet, en krijgt je vogel dus dit soort gedragingen, dit is niet erg en is natuurlijk. Maar dit komt niet perse door de kiemen, maar vooral door het compleet worden van het dieet.
Het idee dat er een bepaald voedingsmiddel is of stofje wat vogels aanzet tot broeden is onjuist. Het is het gehele jaarlijkse dieet wat hierin stuurt. En niet 1 voedingsmiddel. Een vogel die dagelijks kiemen krijgt, zal hier dus ook niet broeds van worden.
​