top of page

Voeding: Zaadmengsels

 

Geschreven door: Pascal Hordijk – Oprichter Stichting Opvang Papegaai & Zoo

Zaadmengsels zijn er in vele verschillende samenstellingen. Van alleen zaden en granen tot rijkelijk gevuld met fruit, groenten, bloemen en kruiden. Doorgaans hebben deze mengelingen de tekst Basis of Premium in de productnaam zitten, maar er zijn ook exotische namen die bedacht worden voor de marketing om een product een luxe en aantrekkelijke uitstraling te geven met als doel dat jij het gaat kopen. Neem als voorbeeld Domino’s pizza’s. Die hebben een reeks pizza’s in het assortiment waar aan de naam de tekst “Meatlover” is toegevoegd. Uit de naam haal ik dat er rijkelijk vlees op de pizza ligt, maar is dat ook zo? Bekijk bij een zaadmengsel met een mooie benaming kritisch naar de samenstelling of de fabrikant of winkelier deze naam waar maakt met hetgeen wat ze je leveren.

 

Daarnaast zijn deze mengelingen ook nog eens samengesteld per vogelsoort. Er is op de markt wat dat betreft veel te verkrijgen, maar dat maakt het ook niet makkelijker. Want welke zaadmengeling moet je nu eigenlijk kiezen? Ik neem je in dit artikel mee door wat aandachtspunten te belichten.

 

Een zaadmengsel is geen hoofdvoeding

Vaak wordt een zaadmengsel op websites, in webshops of in fysieke winkels aangeboden of aanbevolen als een complete voeding. Dit advies kun je het beste naast je neerleggen en jezelf misschien wel afvragen of de kennis en kunde van deze winkels wel op niveau zijn.

 

Een zaadmengsel kan namelijk nooit een compleet voer zijn omdat het daar simpelweg niet alle voedingsstoffen voor bevat. Een zaadmengsel is te allen tijde een aanvulling op het dieet. Ook de zaadmengsels die rijkelijk gevuld zijn met allerlei extra’s zoals gedroogd fruit, groente en/of kruiden, want ook deze zaadmengsels zijn geen complete voeding.

 

Voer jij bijvoorbeeld vers in de vorm van een chop, dan kan deze vervolgens met zaden aangevuld worden. Je kunt alles in 1 keer voeren, maar veel verzorgers verstrekken eerst een verse chop in de ochtend en in de avond voor het slapen gaan wordt er nog zaadmengsel gevoerd.

 

Basis Zaadmengsels versus Premium Zaadmengsels

Het verschil tussen een Basis- en een premium zaadmengsel is vooral de samenstelling. Veel mensen denken dat de kwaliteit van de ingrediënten een rol speelt in een Premium mengeling, maar dat is vaak niet het geval. Aan een Premium zaadmengsel zijn vooral extra ingrediënten toegevoegd boven op de zaden en granen. Je kunt dan denken aan gedroogd fruit, gedroogde groenten, gedroogde bloemen en kruiden. Het maakt het dan ook verwarrend, omdat je dan al gauw kunt denken: Maar in een premium zaadmengsel zit toch alles al? Is dit dan geen compleet voer? Het antwoord op deze vraag is dan ook: Nee. Het is nog steeds geen compleet voer. Je kunt de toegevoegde ingrediënten in de Premium zaadmengsels vooral zien als extraatje en als een positieve aanvulling voor het foerageren. De extra’s geven namelijk vaak net even meer kleur aan de mengeling wat de vogel enthousiast maakt om te foerageren tussen al deze verschillende ingrediënten.

Welk zaadmengsel moet ik kiezen voor mijn vogel?

Voor de meeste soorten kromsnavels zijn er zaadmengsels verkrijgbaar. Deze zaadmengsels zijn afgestemd op deze soorten. Zo zal een Ara mengeling meer grovere zaden bevatten en de Ara Premium extra noten in dop. Deze mengeling is van een vettere samenstelling dan de zaadmengeling voor bijvoorbeeld de Rose Kaketoe welke juiste een schralere voeding nodig heeft vanwege het vervetten van het lichaam. Kijk dus goed naar welke zadenmengeling geschikt is voor jouw vogel.

 

Daarnaast kun je jezelf de vraag natuurlijk nog stellen: Basis of Premium? En deze vraag kun je ook zelf het beste beantwoorden. Geef jij al heel gevarieerd in het basisdieet, dan volstaat misschien een Basis zaadmengsel omdat je alleen zaden wilt toevoegen aan het dieet. Maar ik kan me voorstellen dat je je vogel ook de extraatjes gunt die in een Premium Zaadmengsel zitten verwerkt. Het is dan de kunst om het gehele dieet af te stemmen op jouw vogel. Waar maak jij jouw vogel gelukkig mee en belangrijker nog waarmee hou jij je vogel in een gezonde conditie.

 

Let op de ingrediënten van het zaadmengsel

Bij het verstrekken van een zaadmengsel in het dieet is het goed opletten op de ingrediënten van de mengeling. Belangrijk zijn ook de verhoudingen van de ingrediënten. Aandachtspunt is dat niet iedere website of fabrikant alle ingrediënten (correct) vermeld. Let hier goed op en doe desnoods navraag bij de winkelier.

 

Maar waarom is deze informatie van belang? Dat is eenvoudiger dan je denkt. Voer jij bijvoorbeeld al kruiden bij een verse chop, dan kun je je afvragen of je dan een zaadmengsel moet voeren waar ook kruiden in zijn verwerkt. Veel verzorgers prefereren zelfs vers boven gedroogd. Deze mensen kunnen dan beter verse kruiden aan de chop toevoegen, maar dan is een zaadmengsel met gedroogde kruiden erin niet handig. Je zou dan een overkill kunnen krijgen van dezelfde kruiden en daarmee een overkill van de voedingsstoffen. Of als je altijd al vers fruit aanbiedt, moet je dan wel een zaadmengsel voeren waar gedroogd fruit in verwerkt zit.

Gedroogd fruit is trouwens ook een belangrijk aandachtspunt, want veel gedroogd fruit is gezwaveld. Dit is een conserveringsmiddel wat ervoor zorgt dat a) het fruit lang houdbaar blijft en b) zijn mooie kleur behoudt. Het is ook wel bekend als sulfiet. Ik ben zelf geen voorstander van gezwavelde voeding. Als je bedenkt dat je als mens, indien gevoelig ervoor, binnen een paar minuten kortademigheid of hartklachten kan krijgen. Wat betekent dit dan voor onze kromsnavels die van nature al zeer complexe luchtwegen hebben. Zit er in het zaadmengsel gedroogd fruit verwerkt en ziet dit fruit er kleurrijk uit? Dan is dit fruit gezwaveld en daarmee dus een aandachtspunt. Vraag jezelf dan af of je dit zaadmengsel dan wel wilt voeren.

 

Soms komt het ook voor dat er pellets zijn verwerkt in een zaadmengsel. Een pellet is een samengeperste brok, al dan niet verhit, van voedingsstoffen waarmee de fabrikant een product wil aanbieden dat alle voedingsstoffen bevat. De pellets in een zaadmengsel zijn vaak herkenbaar aan een droog brokje in verschillende kleuren. Als je vers voert in de vorm van een chop, dan zijn pellets een overbodige aanvulling en kun je beter kiezen voor een zaadmengsel zonder deze pellets. Dit staat dan los van de discussie of pellets wel gezond zijn voor je vogel of niet.

 

Voer niet te veel

Een veel gehoorde opmerking is dat een vogel de kleine zaden niet lust. Maar juist die zaden zijn ook gezond voor je vogel, ook voor de grotere kromsnavelsoorten.

Het is dan ook niet vaak het geval dat ze het niet lusten, maar dat ze zich juist vol eten aan de grotere zaden, granen en in het geval van de premium zaadmengsels de extraatjes. Probeer in deze situatie eens minder zaadmengsel te voeren. Het is vaak een kwestie van doseren.

Let wel op, dat wanneer een vogel een langere tijd een teveel aan zaadmengsel aangeboden heeft gekregen, de vogel dan vaak ook zo verwend is dat het een langere tijd nodig heeft voordat ze ook de kleinere zaden gaat eten.

Wees dus alert op de hoeveelheid dat je aan voeding aanbiedt. Een kromsnavel eet doorgaans gemiddeld 10 procent van zijn of haar lichaamsgewicht, maar er zijn uitzondering naar beneden of naar boven. Is alles aan het einde van de dag precies op, dan voer je genoeg of te weinig. Eten ze niet alles op, dan voer je te veel. Probeer hierin een juist evenwicht te vinden.

Kosten van een zaadmengsel

De kosten van een zaadmengsel kunnen sterk variëren. Het is vaak ook niet te vergelijken, omdat in het ene zaadmengsel duurdere ingrediënten zijn verwerkt dan in het andere.

 

Waar je wel op kunt letten is de grootte van de verpakking. Ben jij tevreden over het gekozen zaadmengsel, dan is het lonend om een grotere verpakking te bestellen/kopen. Een grotere verpakking is doorgaans voordeliger. Een zaadmengsel is lang houdbaar als je het koel, donker en droog bewaard.

Ongedierte

In een zaadmengsel kan altijd ongedierte gaan zitten. Vaak komt dit al mee met de leveranciers van de zaden. Dus nog voor het gemengd is en in de winkel ligt. Het ongedierte laat namelijk eitjes achter in de zaden en deze komen op een later moment uit. Vaak als het al bij jou thuis ligt.

Wanneer een zaadmengsel niet koel, donker en droog bewaard wordt, dan wordt het uitkomen van deze eitjes bevorderd.

 

Als tip wordt vaak gegeven om het zaadmengsel eerst 24 uur in de vriezer te leggen alvorens je het gaat gebruiken. De theorie hierachter is dat het de eitjes doodt en daarmee dus ongedierte voorkomt. Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee, maar ken wel genoeg mensen die het op deze manier doen.

Ten slotte

 

Bekijk kritisch of een zaadmengsel voldoet aan jouw wensen en dat het past in de manier van voeren zoals jij dat doet. Pas eventueel waar nodig je basis dieet aan om te voorkomen dat je iets dubbel aanbiedt.

Geschreven door: Pascal Hordijk – Oprichter Stichting Opvang Papegaai & Zoo

bottom of page