top of page
Zitstokken
Naar aanleiding van wat zitstok-vragen die we steeds meer krijgen,
vonden we het een mooi moment hier eens iets over toe te lichten.
Bron: Lotte Mason Den Ouden & Benjamin Koekoek
Onze papegaaien zitten zo’n 24 uur per dag, hun hele leven op 2 voetjes, dit is algemeen bekend.
Dat maakt een goede voetverzorging en het gebruik van goede stokken onmisbaar.
Belangrijk is dat we de poten van onze vogels goed in de gaten houden. Als de voetzooltjes van je papegaai of parkiet er niet goed uit zien of wondjes hebben,
dan is eens kritisch kijken naar de zitstokken die je gebruikt verstandig, en misschien is het tijd om aan een andere of natuurlijkere oplossing te denken.
Stokken kun je in allerlei soorten materialen kopen en gebruiken, maar niet alles is altijd even bestendig, of goed voor de vogel zijn poten.
Er zijn uiteraard ook genoeg veilige en natuurlijke materialen te gebruiken zoals onder andere:
-
- Fruitbomen (appel, kers)
-
- Wilgensoorten (Kronkel wilg bied mooi verschil in vorm)
-
- Esdoorn
-
- Mirabel
-
- Java Hout
-
- Sekelbos
-
- Teak hout
Het is belangrijk dat we verschillende stokken aanbieden. Verschil in dikte, dus dik, dun, er tussen, maar ook niet allemaal recht toe recht aan perfect rond of een gelijke vorm. Denk aan onze natuur, een tak van een boom is nooit volledig hetzelfde van vorm. Precies dat verschil in vorm, dikte en oppervlakte is wat voorkomt dat altijd het zelfde stukje huid belast wordt, en de gewrichten in de zelfde stand staan. Voor een dier dat misschien wel 80 jaar wordt, zijn zulke dingen oprecht belangrijk.
Er zijn enorm veel stokken te verkrijgen in de winkel, en natuurlijk zijn ook daar van vele prima te gebruiken. Wie weet groeien er wel zitstokken in je eigen achtertuin zoals gezegd, ook bepaalde takken vanuit de natuur zijn prima te gebruiken.
Wel zo handig als je een stokken verslinder in huis hebt, die ook aan zijn zitplek knaagt.
Veel mensen gebruiken slijtstokken, dit zijn vaak stokken van steen of met allemaal zand korreltjes erop. Dit soort slijtstokken werken vaak averechts dan waar ze voor verkocht worden: in plaats van dat ze de nagels trimmen, schuren ze de voetzooltjes, hierdoor krijg je huid irritatie, slijtplekken, en wondjes aan de huid. Dan is staan op de pootjes geen pretje meer. Maar het kan ook grotere gevolgen hebben, denk aan medische problemen, welke invloed kunnen hebben op de rest van het leven van uw vogel.
Ondanks de mooie variatie stokken die we aanbieden, zijn er veel vogels die vaak op dezelfde plek in hun kooi zitten, vaak op dezelfde plek slapen, en ook dit kan alsnog op een prachtig tak met allerlei vormen en diktes, eentonig worden. Draai dus eens in de zoveel tijd de zitstokken een kwartslag, hierdoor verleg je steeds de drukplekken, en is het zitten op 1 plek (over jaren gezien) alsnog geen probleem voor de pootjes . Vervang ook eens de stokken.
Mocht je je vogels eens iets vets voeren, zoals vette macadamia, kokosolie in de chop, of voor degene die andere vetten of oliën gebruiken, maak het vooral niet schoon, het zal hun huid verzorgen en voorkomt dat de poten enorm uitdrogen.
Wij hopen dat we jullie hiermee een stukje inspireren om de stokken thuis eens aandachtig te bekijken. Wat heb je nu hangen en deugd deze stok nog of kan hij eens vervangen worden of wel gewoon een kwartslag gedraaid?
bottom of page