top of page

Milly Zwaan

​

​

Wat een eer om hier iets op papier te mogen zetten over voeding voor onze gevederde vriendjes.

Ik dacht meteen aan hoe het voor mij begonnen is om met voeding voor kromsnavels bezig te zijn en wil dit graag met jullie delen.

 

Toen ik nog bij mijn ouders woonde hadden we altijd wel een parkietje in huis en later nam ik de valkparkiet Coco mee toen ik op mezelf ging wonen.

Grijze roodstaart Tommy kwam in 1988 in mijn leven.

Dit was in een tijd vóór internet en waar nog volop papegaaien uit het wild werden geplukt en verkocht…

Tommy was wel in Nederland gekweekt en zat met nog andere jonge vogels in een ronde boterkuip met keukenrol in een winkel en Tommy mocht ik komen ophalen toen ze 11 weken oud was.

Ik had geen idee, dus had van tevoren boeken gekocht, die eigenlijk al hopeloos verouderd waren. 

Ik wilde toen al weten hoe ik het beste mijn vogel te eten kon geven. In deze boeken stond wel dat zonnebloempitten erg vet waren, dus ik ging op zoek naar de juiste zaadmengeling.

 

Ik woonde destijds in Amsterdam en ben zo brutaal geweest om met Artis te bellen en te vragen wat zij aan hun kromsnavels voerden :-) 

Daarnaast had ik contact met een ‘zadenboer’ en samen kwamen we tot een zaadmengeling voor Tommy. Hij gebruikte daarvoor ook de ‘geheime’ recepten van kwekers van kromsnavels en zo dacht ik een goede mengeling in huis te hebben. Geen zonnebloempitten! Want dat was niet goed…

Maar de safloorpitten werden er natuurlijk als eerste uit gegeten en de zaden die mevrouw niet bliefte, bleven gewoon liggen.

Af en toe gaf ik ook wat fruit of gekookte groenten / dingen die wij aten, maar dan zonder zout.

 

Zestien jaar later kwam ik in aanraking met vogelarts Dr. Hooimeijer en ging ik pellets voeren, want dát was (zogezegd) veeeeeel gezonder…. 

De overstap ging redelijk makkelijk en Tommy kreeg in de ochtend pellets en in de middag zaden.

In die tijd dachten we de ‘heilige graal’ te pakken te hebben voor onze vogels door ze pellets aan te bieden, maar daar kwam ik heel snel op terug...

 

In 2008 begon ik ‘Papegaaien Journaal’ een Glossy Magazine over Papegaaien & Parkieten die thuis gehouden worden. Een kwartaal magazine met veel tips en wetenswaardigheden over papegaaien en parkieten en liet ik vogelartsen, vogeltrainers, en andere gerenommeerde mensen uit binnen- en buitenland aan het woord. 

Een dame die op een schip woonde had een edelpapegaai en die gaf ze vers en gekookt eten; een voorloper zoals we nu onze vogels te eten geven. Ik vond dit super interessant en ik gaf haar een column in het magazine waarin ze recepten deelde.

 

In 2011 begon ik de website ‘Koken voor Papegaaien’. 

Ik wilde graag zelf gezonde voeding samenstellen; dit deed ik door te kijken naar de ingrediënten van de zogenaamd ‘gezonde' pellets.

Ik vond het namelijk helemaal niet gezond klinken als  natuurlijke ingrediënten stuk gekookt en geperst worden en er ook nog van alles aan toegevoegd wordt.

Ik nam de ingrediënten en liet dit drogen in een droogmachine. Zo had ik eigen gemaakte ‘pellets’.

Maar ik zag snel in dat er niets boven gaat dan heerlijke verse voeding, biologisch en onbewerkt.

 

Op deze website deelde ik elke ochtend een foto met wat ik mijn vogels te eten gaf. Ik kocht biologische producten en maakte elke ochtend een lekker gevarieerd maaltje met diverse groenten, fruit, kiemen en zaden. Ook staan er artikelen op over bijvoorbeeld kiemen en droogmachines.

De website bestaat nog, leuk om eens door te bladeren, maar echt actief ben ik daar niet meer op. Je zou er wel ideeën vanaf kunnen halen.

 

Vanaf die tijd ben ik echt actief bezig geweest met het uitzoeken van de juiste ingrediënten die ik mijn vogels aanbood. Ik probeerde te achterhalen wat mijn vogels in de natuurlijke omgeving aten. 

Ik gaf verse, biologische ingrediënten in een grote afwisseling. Want ook toen was niet volledig bekend wat kromsnavels in de natuur precies nodig hebben. Het was duidelijk dat een papegaai in Afrika een ander dieet heeft dan een papegaai in het Amazone gebied. Daarin zit ook weer een diversiteit van de verschillende soorten papegaaien & parkieten. Om zo dicht mogelijk bij een natuurlijke voeding te komen was afwisseling van zoveel mogelijk ingrediënten een must.

En op deze manier maak ik eigenlijk nog altijd voeding voor mijn webwinkel en eigen vogels. In de ochtend geef ik zoveel mogelijk biologisch van verse groenten en fruit, zaden, bloemen, pitten. Daarnaast ook kiemen en gedroogde ingrediënten. En in de middag biologische zaden.

 

Dankzij gedegen onderzoeken wordt er gelukkig steeds meer bekend op het gebied van voeding voor kromsnavels. Het Gezonde Papegaaien-Forum  is dan ook bij uitstek een uitstekende referentie voor iedereen die zijn/haar vogel(s) zoveel mogelijk op een natuurlijke manier wil voeden. 

Ik kijk mijn ogen nog steeds uit naar de mooiste creaties die voorbij komen, maar ook de handige lijsten met ingrediënten op deze website. 

Het is een fijn platvorm met goed onderbouwde informatie!

bottom of page